Bio kamini – prednosti i mane eko kamina

Svi vi koji me pratite već odlično znate koliki sam pobornik kamina u dnevnoj sobi ili open space-u. Delimično zbog estetike i ugođaja, a delom i zbog nostalgije koja postoji jer vraća u prošlost, u toplinu doma stare srpske kuće. Znam da još mnogo ljudi voli da uživa u pucketanju vatre i romantičnoj atmosferi, ali često odustaju od kamina jer smatraju da su komplikovani za ugradnju i održavanje. Pored toga što sam znala da već uveliko postoje električni kamini, prijatno me je iznenadilo saznanje da su na našem tržištu (istina, postoje već poduže) prisutni i bio kamini. Idealni za one koji hoće samo atmosferu i plamen. I to je to.

Kamin u dnevnoj sobi koji ne zahteva ni dimnjak ni čišćenje – biokamin na etanol

Ništa me nije skoro toliko obradovalo kao saznanje da mi nije potrebna kućerina ili stan od minimum sto kvadrata za ugradnju kamina. Dovoljan je ekološki kamin koji se naziva još i bio kamin na etanol. Ako ste skeptični oko toga da li ćete ovim putem imati pravu vatru, obradovaću vas – da, u pitanju je pravi plamen. Razlika je u tome što vatra nastaje usled sagorevanja goriva koje je 96% alkohol, a ne kao posledica gasa ili cepanica.

Bioetanol je prirodno gorivo koje se dobija od biljaka poput šećerne trske ili kukuruza. Upravo zbog toga je više eco-friendly opcija nego tradicionalna čvrsta goriva.

Bio kamini su savršeni za prostorije gde nije moguće izvesti dimnjak. Ili, što je isto tako sjajno, za sve one koji ne žele da se bakću oko pripreme drva, unosa istih, kao i čišćenja pepela. Da, da, bio kamini na etanol ne zahtevaju ama baš nikakvo čišćenje, jer je produkt sagorevanja ugljen dioksid i voda. A to je upravo ono, koliko mi je poznato iz biologije, što i čovek izdiše.

Šta treba da znate? Ako želite ugodno veče od oko 3 sata pored pucketave vatrice, biće vam potrebna jedna litra bioetanola. Jer, ako želite da provedete kvalitetno vreme u enterijeru koji pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje, morate voditi računa o svemu. Posebno o detaljima koji stvaraju nezaboravnu atmosferu.

Kamini na bioetanol – kako odabrati?

Zanimljivo kod ovih kamina je što možete odabrati izgled i način ugradnje koji vama odgovara u zavisnosti od prostora kojim raspolažete. To znači da su biokamini po meri i možete birati između:

· Samostojeći kamini

· Zidni

· Ugradni

· Nadgradni

· Gorionici

Podjednako je bitno da postoje i dva načina upravljanja – automatsko i manuelno, kao i biranje estetskog doživljaja. To znači da vi birate kakav ćete imati pogled na vatru – od 360 stepeni, sa jedne strane, ili više strana (max. 4).

Ako ste od onih koji ne žele neke velike konstrukcije, ili jednostavno nemate mesta za poveći kamin, onda je za vas kratki biokamin. Šta to znači? Kod ovih kamina minimalna dubina na bioetanol je svega 33 centimetra.

Hoću da znam koje su još prednosti biokamina na etanol…

S obzirom da je i tema ovog teksta upravo to – prednosti i mane (ne plašite se, nisu strašne, a i nema ih previše), red je da ukažemo na sve benefiti eko kamina. Pored prethodno navedenog (estetike, jednostavne ugradnje i održavanja, bez dimnjaka i pepela) ne treba zanemariti ni sledeće:

· Nema mirisa, ni dima, ni drva, ni čađi

· Prirodni plamen je u pitanju čija jačina može da se podešava

· Dodatni je izvor dogrevanja (ne glavni, ali je savršen kao dodatak ili u toku prelaznih perioda)

· Lako se rastavlja i još lakše sastavlja u slučaju selidbe ili novog rasporeda prostorije

· Nema iskakanja varnica

· Vatra se lago gasi

· Siguran za upotrebu

· Ekološki proizvod

Imaju li bio kamini mane? Hmmmm, hajde da proverimo…

Iako deluju (skoro) savršeno, jako je važno da se u potpunosti upoznate sa ovim proizvodom pre nego što se odlučite za kupovinu i ugradnju. Znate onu narodnu, bolje sprečiti nego lečiti. Elem, ne biste imali ništa da lečite nakon ugradnje, to je sigurno, ali biste možda imali jednu viziju u glavi kako se bio kamin koristi. A onda biste se (možda) razočarali jer niste dobili očekivano.

O čemu, zapravo, pričam?

Eko kamini se ne mogu koristiti neprekidno. Ako ste zamislili neko romantično veče (ili noć) u trajanju od 5-6 sati, moraćete, nažalost da pronađete drugi izvor topline i prijatne atmosfere. Barem na nekoliko minuta. Što nije strašno, ali ako prekida neku posebnu emociju ili razgovor, može delovati kao najstrašnija grčka tragedija!

Bio kamini koji rade na etanol mogu u kontinuitetu da rade najviše 3 sata (ako se sećate, rekli smo da jedna litra etanola otprilike traje toliko), jer između dolivanja gorionik mora da bude hladan. E sad, nije ni ta pauza predugačka, nekih 10-15 minuta, ali bitno je znati i uskladiti se sa mogućnostima.

Dalje, pomenula sam da je idealan za dogrevanje. Što znači da ima manji toplotni učinak u odnosu na čvrsto gorivo.

Bitna stavka je i provetravanje prostorije. Oni koji već imaju iskustva sa klasičnim kaminima znaju da prostorija mora biti redovno provetravana – plamen troši kiseonik, a emituje ugljen monoksid. Ali, ne brinite. Nije vam potreban za to dodatni trošak – ne morate razmišljati o nekoj posebnoj vrsti ventilacija. I prozori su više nego dovoljni. Samo vodite računa da ih povremeno otvarate. I raspitajte se, pre ugradnje, koja je preporučena kubatura prostorije za sigurno korišćenje bio kamina.

Još jedna neugodnost, ako ne obratite pažnju, koja vas može zadesiti, jeste oslobađanje mirisa alkohola koji sagoreva. Pobrinite se da kupujete denaturisan alkohol, prirodni etanol, koji kao jedine produkte sagorevanja ima ugljen dioksid i vodenu paru.

A da li je potrebna neka dodatna oprema za bio kamine?

Verujem da većina nas kada zamišlja kamin, ima u glavi korpe za drva, usisivače za pepeo, žarač, mašice, lopaticu. Za bio kamine vam ponešto treba (ali ništa od nabrojanog), a i ne mora. Bukvalno kako vi odlučite.

Jedino šta biste mogli uzeti u obzir kao neophodno jeste zaštitni stakleni paravan od kaljenog stakla. Dešava se nekada da se plamen povija unapred ili unazad, pa je bitno voditi računa na vreme o mogućim neželjenim posledicama. Ako želite da sedite pored kamina, ne želite da zadobijete opekotine ili upropastite neko romantično veče, zar ne?

E sad, ako ipak „patite“ za kaminima na drva, a ne možete ih priuštiti u ovom momentu, ima rešenja i za to! Postoje u prodaji dekorativne keramičke oblice – savršene za sve koji vole tradiciju i žele od kamina da bude kamin. Ne brinite, daju utisak pravog drveta i otporne su na visoku temperaturu.

Još jedan detalj koji će vašem bio kaminu obezbediti dadatnu toplinu jeste dekor od prirodnih materijala – kamena. Na vama je da odaberete šta vam se uklapa u celinu – beli ili sivi obluci, ili možda zlatno-smeđa boja liskuna… izgled i dimenzije dekora treba da budu u skladu sa celokupnim enterijerom.

Naravno, baš kao i kada birate bio kamin. Iako je eko, ipak svaki ima svoju boju, dimenzije i specifičan stil. Ali, to je već pitanje za dizajnere enterijera i neku drugu priču 😉