Da li ste, zapravo, „sirovina“ u duši? Ili: zašto vam je estetika industrijskog stila tako privlačna?

Iako industrijski stil ima svoju istoriju još od Prve industrijske revolucije (60-ih godina osamnaestog veka), nekako je sredinom prošlog veka postao naglo popularan, prvenstveno u Engleskoj i SAD (Njujork).

Razlog?

Manjak stambenog prostora u gradskim sredinama. Zato su napuštene fabrike i skladišta pretvorene u životne prostore. Štaviše, arhitekte i vlasnici su izmenili industrijske zgrade dodajući arhitektonske, moderne i stilizovane detalje.

Šta je urbani industrijski stil?

Njujork je sredinom dvadesetog veka bio centar boemskih umetnika, koji su voleli da borave u jedinstvenom otvorenom prostoru gde su mešali privatni i profesionalni život. Recimo, Endi Vorholova Fabrika (studio) je u stvari bila napuštena fabrika na Menhetnu, koja je bila mesto za okupljanje umetnika tokom trajanja Pop Arta.

Danas, inspiracija su i dalje industrijske strukture, uz upotrebu metala, golih cigli i neobrađenog drveta. Koristi se kombinacija starog i novog nameštaja, koža je česta na nameštaju za sedenje. Idealno je ako je već korišćena i pohabana, jer asocira na vintage stil. Takođe, ovde ćete naći čelik, staro gvožđe, vidljive instalacije, bakar, nikl, itd.

Samim tim i osvetljenje je u skladu sa ostatkom stila – koriste se industrijske, retro lampe. Recimo, najpopularnije su stilizovane viseće Edisonove lampe, izumljene još 1879.

Kolorit je neutralan. Koriste se crna, siva, bela sa povremenim akcentima tamnijih tonova. Toplije boje su poželjne, jer stvaraju „pozivajuću“ atmosferu, kao npr. braon ili boja senfa.

Podovi su najčešće drveni (ali mogu biti i betonski i od vinila), i oni daju dozu topline, dok metal u detaljima i ostatku nameštaja pruža modernost i eleganciju. Neretko se koriste i drvene palete za nameštaj.

Kako na pravi način primeniti industrijski stil u domu?

 Vizuelno, ovaj stil deluje opušteno, ali i nekako „na ivici“ u isto vreme. Zato njemu treba prilaziti oprezno. Ovde funkcija ima primat u odnosu na formu, i otkriva sve ono što bi normalno bilo sakriveno.

Ako volite ovaj stil a niste baš najsigurniji kako ga pretočiti u realnost, krenite od pretpostavke da je u pitanju stil koji otkriva dušu prostorije ili čitavog objekta. Poenta je postići sirov stil, na ivici, koji deluje nedovršeno, a opet koherentno i jedinstveno. Praktičnost i raznovrsnost su glavni principi koji daju industrijskim enterijerima nepogrešivi šmek.

Takođe, grede su vrlo česte u industrijskim prostorima. Upravo one daju taj fabričko-skladišni utisak. Ako želite više istorijski ugođaj, ostavite drvo neobrađeno. Ali ako želite nešto malo uglađenije, restaurišite drvo ili ga ofarbajte u neku življu boju zarad modernijeg izgleda.

Šta „inudstrijski“ danas podrazumeva?

Današnji industrijski stil je gostoljubiv, topao, lep i izražajan, fini balans teksture i materijala. Kako se promenio da bi odgovarao modernom dobu i zašto?

Industrijski stil je evoluirao vremenom zahvaljujući svojoj fleksibilnosti da se dobro miksuje sa drugim stilovima. Danas se često kombinuju industrijski elementi sa skandinavskim enterijerima. Ova dva stila se lepo nadopunjuju jer oba imaju zajedničko nekoliko stvari: neutralnu paletu, spajanje različitih tekstura i funkcionalnost. Takođe, japandi je dobar par sa industrijskim stilom, jer sirovi materijali poput mesinga utiču na stvaranje umirujuće atmosfere po kojoj je japandi i poznat.

Tako se danas ovaj nekada „sirovi“ stil često „umekšava“ dodavanjem mekanih komada nameštaja i tepiha, jastučića i umetničkih dela. Najupečatljiviji dizajnerski element koji može dodati mekoću i toplinu u industrijski enterijer jeste osvetljenje.

Da biste postigli toplu, ugodnu sobu, menjajte vrste osvetljenja kako biste stvorili male svetlosne delove. Najvažniji su prekidači sa mogućnošću doziranja, tj, pojačavanja i prigušivanja svetla (dimmer switch) – oni određuju ton i trenutno menjaju atmosferu prostorije.

Da li vi imate neke elemente industrijskog stila u svom domu? 😊

(Image credits: Pinterest)