Kad je stan 39 kvadrata, a traži se jedna više…

’Aj se snađi u kutiji šibica!

Lako je biti kreativan, organizovan i domišljat kad imaš, recimo, stan od 70, 80 ili 100 kvadrata.

Lako je skloniti krš i nered kad imaš, na primer, jednu prostoriju samo za to. Ja imam u stanu, ima oko 4 kvadrata, i stane da ne poverujete šta sve 😂 (ali se ne bih bunila da je veća… jer haos kao da se stalno umnožava kod nas).

Kada mi je rečeno: stan 39 kvadrata, open space, malo kupatilo, spavaća soba. Traži se još jedna manja soba, za rad i odmor, samo sam pitala, ok, a šta u tu sobu treba da stane? Samo krevet? 😄

Pogled sa ulaznih vrata – pre idejnog projekta

Elem, ispostavilo se da stan ima “poveću” terasu – 8.5 kvadrata, koja izlazi na dnevnu i spavaću sobu. S obzirom da je prvobitna spavaća soba imala malo više od 10 kvadrata, onda se kao jedino rešenje nametnulo proširenje na uštrb terase. Te je tako dobijeno oko 4.5 kvadrata otvorenog prostora, a malo više od 6 kvadrata zatvorenog.

Prvobitna osnova

U pitanju je stan za mladi bračni par. Znači, samo ih je dvoje. Što je ok.

Bio im je potreban radni deo – prostor gde bi stavili elektroniku (računar, laptop) i eventualno neki ležaj ili sofu. Njihovo razmišljanje je išlo u pravcu – ako i kada dođe beba, preuredićemo sobu za dete.

Krajnji ishod je dobar. Dopada se i meni, a i njima. S obzirom da je sve poprilično malo i knap, najveća mudrost je bila – dobro iskoristiti prostor.

Krajnji ishod, bez nameštaja

To mi je najviše i glavobolje zadalo. Jer, ‘aj ti stavi nešto u ulazni deo koji je širok samo 98cm! Nepun metar! A odmah pored je kuhinja koja je i sama minijatura – 4 kvadrata. I kada se lepo ubace kuhinjski elementi sa ugradnim frižiderom, od zida do elemenata bude 94.2cm. I onda smo shvatili da je najbolje rešenje da se zid ukloni i da se kao pregrada stavi paravan. Dobija se nekoliko cm više, a estetski lepo izgleda.

I tako je za kretanje po kuhinjskom delu dobijeno 107.2cm. Šank sa sudoperom je ubačen popreko, sa samo dve stolice. (To je, prema mom mišljenju, jedina veća “mana” ovog stana i rasporeda, što nema pravi trpezarijski sto i više stolica).

Da se vratim na ulazni deo.

Kuhinja sa šankom i parapetom, umesto zida

Svima nam je jasno koliko je bitno da, čim se uđe u neki ambijent, možemo da se raskomotimo, skinemo jakne, izujemo cipele i eventualno spustimo neke pinklice koje nosimo u rukama (tašne, torbe, ključeve, kese, i sl.).

Dužina 256.8 cm, širina 98cm ne trpi ništa. Posebno ne ubacivanje nekih komoda, plakara, ofingera. Dodatni otežavajući faktor je što u hodniku, praktično, ne postoji ceo slobodan zid. Sa desne strane je kuhinja, koja je open space karaktera, a sa leve su vrata od kupatila. Jedino što je bilo izvodljivo da se postavi jeste mali stakleni stočić levo od vrata. Staklo, kao što znamo, je najbolje rešenje za male i skučene prostore – vizuelno ih ne smanjuje a daje dozu prozračnosti i lakoće. Jednom rečju, ne opterećuje ih dodatno.

Rešenje ulaznog dela

E, sad, dolazi se do onog dela – gde cipelarnik i čiviluk postaviti?

Tu se nadovezujemo na prostor predviđen za dnevnu sobu. S obzirom da je širina sobe 230.7m, i da je razmak između ta dva zida mali za opciju da na jedan ide sofa, a na drugi komoda sa televizorom, onda se pribeglo drugom rešenju.

Pošto je dodata radna/dečja soba sa desne strane, te su tako vrata spavaće i nove sobe postavljena relativno blizu (na oko 55cm), između je postavljen pregradni zid dužine 1.20m koji će rešiti pitanje televizora.

Naknadno dodan pregradni zid sa televizorom i policom

L-sofa, mali stočić i tabure-hoklica čine dnevnu sobu. Prekoputa, preko celog zida, je ubačen klizni plakar od poda do plafona koji jednim svojim krajem “izlazi” na hodnik. Taj ugao plakara je rešen u vidu čiviluka, polica i dela za obuću. Na užem delu zida, oko 37cm (između vrata od kupatila i plakara), postavljeno je visoko ogledalo.

Tako smo rešili na praktičan način i pitanje prostora za odlaganje (vezan za hodnik, ali i dnevnu sobu), kao i pitanje zida sa TV-om i policom sa knjigama ispod.

Pogled na dnevni boravak

Spavaća soba takođe ima veliki plakar za odeću, a u radnoj sobi je u sklopu plakara uklopljen i radni sto. Takođe, nadograđeni su i gornji elementi plakara, kako bi bilo što više prostora za odlaganje.

Zašto se toliko insistira na tim ogromnim plakarima, od poda do plafona, sa bezbroj vrata, polica, pregrada, itd?

Jer, kada je prostor mali, kao što je u ovom slučaju, svaki “višak” koji stoji izvan svog mesta smeta i bode oči.

Pogled na ceo stan


Još jedna stvar je i osvetljenje. Nakon dodavanja zida u dnevnoj sobi, ostala su iza njega staklena vrata koja vode na terasu. Iako svetlost preko dana osvetljava deo sa šankom i kuhinjski deo, ne može da dopre do dela za sedenje u dnevnom boravku. Zato je, pored velikog lustera, ubačeno i LED osvetljenje, kao i par visilica radi estetskog i ambijentalnog doživljaja.

Kako se vama dopada ovaj mali, ali slatki stan? 😊