Kako urediti malu kuhinju?

Ne volim skučene prostorije. Male kuhinje umeju posebno da budu frustrirajuće. To ćete čuti od svake domaćice koja je bila u situaciji da u isto vreme pravi tri ručka ili tortu i secka salatu u isto vreme. Manjak prostora je glavni problem kada je u pitanju dizajn male kuhinje. Postavlja se pitanje kako urediti mali prostor (i je li, zapravo, to moguće?) u kom se sprema hrana, a često i obeduje? Jer, baš kao što nam je svima poznato, kuhinje su najčešće najomiljeniji delovi stana ili kuće. Upravo iz razloga jer se u njima uvek nešto secka, krčka, mesi, sprema – a znamo da hrana spaja ljude. Stvara osećaj topline, sigurnosti i dobro raspoloženje.

Ako već imate stambeni prostor od ne previše kvadrata i pripremate se da uradite dizajn svog malog stana, nije loše porazmisliti o kuhinji i kako biste želeli da izgleda. Jer, bez obzira što je malena (i što vas nervira, to je posebna priča!), urediti mali prostor ima svojih draži. Posebno ako znate šta želite i spremni ste za malo novina i nesvakidašnjih rešenja!

Sa svetlijim drvetom ili prirodnim kamenom jednostavno ne možete pogrešiti – ovi materijali učiniće vašu kuhinju svetlom, prozračnom i većom nego što zaista jeste. Još ako imate prirodno osvetljenje u kuhinji, ovaj deo stana će verovatno postati omiljeno mesto boravka, ne samo vas, nego i ostalih ukućana.

1. Otvorene police

Dobro dođu zbog razbijanja monolitnih blokova kabineta koji su najčešće grupisani na jednom zidu u maloj kuhinji. Oživeće prostor, dati mu toplinu, i estetsku notu. Gledajte da ne budu prenisko postavljene, već da idu od polovine zida ka gore.

2. Zonirajte podove

Bez obzira što je kuhinja minijaturna, u uređenju malih stanova imate slobodu da se igrate – počevši od zidova, preko plafona, pa sve do podova. Pločice sa šarom deluju veoma lepo u kuhinji. Ako je open space u pitanju, različiti podovi po zonama su najefektnije rešenje.

3. Ne držite se strogo plana

Dizajn malih stanova može sasvim lepo da benefitira od open space koncepta, pogotovo kada se radi o prostoru gde se sprema hrana. Uvek može prostor da se zonira elementima koji mogu da se sklapaju i rasklapaju kada je potrebno ili onima koji do pola dele prostor stvarajući prostorne celine.

4. Mini bar ili šank je idealno rešenje

Ne samo da mogu biti mesto za doručak, već mogu da se koriste i za sve obroke ako ne postoji klasičan trpezarijski sto. Najbolja ideja za male stanove je šank koji ne zauzima previše prostora, koji može biti deo poluostrva ili nekog od postojećih donjih elemenata.

5. Bez vrata a sa vratima

Klasična vrata su za male prostore prosto višak. Ipak, većina ljudi voli da ima vrata na kuhinji radi sprečavanja širenja različitih mirisa po ostatku stana/kuće tokom kuvanja. Kao najbolja opcija su definitivno klizna vrata. Još ako su staklena – savršeno! Samo se pobrinite da staklo bude ojačano i providno kako bi dalo utisak većeg prostora čak i kad su vrata zatvorena.

6. Dimenzije po meri čoveka

Iako mala, u kuhinji treba da ima mesta da prođete između elemenata, da se okrenete, da otvorite frižider, ili prozor ako postoji. Modul od 60cm je pravilo kojim treba da se rukovodite – to je standardna mera za ugradne frižidere, rerne, mašine za sudove, itd. Ako je u pitanju open space koncept i trpezarija je blizu kuhinjskih elemenata, razmak između stola za obedovanje i elementa treba da je između 120 i 180cm. Prostor za kretanje i rad treba da ima između 1m i 1,78m (ne bi smelo ispod 91cm, ako je baš mali stan u pitanju).

7. Materijali su ključni u dizajnu male kuhinje

Iako su poželjni svetliji tonovi, nekako danas nisu preterano popularni, pre svega zbog lakog prljanja. Neki kompromis bi bila siva varijanta – kombinacija svetlije i tamnosive sa svetlim radnim površinama (a mogu da dođu u obzir i crne ili karmin crvene) daće posebnu notu vašoj kuhinji iz snova.

8. Iskoristite svaki ćošak za odlaganje sudova, hrane i aparata

Svuda gde imate neko prazno mesto između polica, ispod sudopere, prozora ili u nekom uglu, ubacite police, zakačinjaljke, magnetne table za noževe, i sl.

9. Minimalan i jednostavan dizajn

Kako urediti mali stan, a pri tome imati kuhinju u kojoj se osećate lepo, prijatno, slobodno? Pa, lako je. Uz kombinaciju gore svega navedenog, ali vodeći računa o još jednom bitnom detalju – ne komplikujte kada dođe do biranja nameštaja. Da li ćete ga raditi po meri (što je i najbolje kada je dizajn male kuhinje posredi) ili kupovati već gotove elemente, nije toliko od presudnog značaja, koliko da izaberete svetlije tonove i materijale, jednostavnih i elegantnih linija. Bez previše detalja.

Idealan dizajn ne postoji, ali kada su kuhinje u pitanju, treba težiti savršenstvu. Jer, provoditi vreme u tesnoj kuhinji, ispunjenoj nepotrebnim stvarima i nameštajem, je apsurdno i frustrirajuće. Na prvi pogled neverovatno, ponekada su male kuhinje i zahvalnije od velikih, jer vam je sve nadohvat ruke i nema puno traženja. Ali da bi se postigao sjajan balans između funkcionalnosti i estetike, potrebno je voditi računa o pravilnom dizajnu enterijera.