Moja Afrika u enterijeru

Sećate li se scene iz filma „Moja Afrika“ (Out of Africa, 1985) kada Robert Redford i Meril Strip lete u otvorenom avionu preko afričkog kontinenta u svoj njegovoj lepoti?

(Image credits: Pinterest)

Uz muziku fenomenalnog Džona Berija, nestvarne predele, let preko bujnog zelenila, pa savana, tik uz okean nad kojim preleće jato pink flamingosa bez broja, ova scena istovremeno i nadahnjuje i opčinjava. Toliko lepote u jednoj sceni od par minuta, a koliko li tek nagoveštava šta sve krije ovaj kontinent!

„Kada si naučio da letiš?“ pita pre ulaska u avion Meril Strip Redforda.

A on joj odgovara „Juče.“

U ovaj kratki dijalog je stala čitava suština Afrike. Život u njoj, kako je sve moguće, ostvarivo, čak i ono što je do juče izgledalo nemoguće, danas se dešava.

Zato je Afrika magija. Egzotika. Mistika. Tajna koja se otkriva ako dovoljno verujete u nju i čuvate je.

Zato je sve što je u vezi sa Afrikom pomalo daleko, drugačije i neshvatljivo.

Takvi su i enterijeri.

Pitate se – zašto bi neko želeo da opremi svoj prostor nečim što nije na nivou naše civilizacije? Šta, uopšte, može da se „uzme“ od Afrike i oplemeni prostor?

Pa, ako vas je inspirisala scena sa avionom i pejzažima koji od lepote mute mozak, onda je to odgovor na pitanje.

Obogatiti svoj dom detaljima ili sa više elemenata u afričkom stilu je nešto što samo na prvi pogled deluje teško izvodljivo.

Potraga za iskonskim, za prirodom je ono što odlikuje afrički stil u enterijeru.

To, naravno, znači da su prirodni, organski materijali na prvom mestu u ovoj priči. Recimo, drvo je veoma važan činilac afričkog dizajna.

Srećom, postoji mnogo izbora, ne morate se fokusirati samo na jedno. Tu su, na primer, kedar, ebonovina, afrički mahagoni – znači, tamnije drvo je u pitanju.

Što se tiče dekora, izbor je bogat: afričke statue, skulpture, figurice, maske, bubnjevi i različite rukotvorine. Dekoracija u vidu pletenih korpi-tanjira, glinenih tanjira, vaza, ćupova…

Egzotika i smelost u izrazu.

Rustični stolovi, ručno rađeni višebojni tepisi ili prostirke, jarke tapete sa safari motivima, ili zalascima sunca. Recimo, veselije boje i tapete ovog tipa su savršene za dečju sobu.

Zebrasti motivi su česti – kako na podu, tako i na jastučićima, afrički Juju šešir kao dekoracija, takođe.

Kada su palete posredi, najčešće se koriste zemljani tonovi i živopisne boje: terakota, zagasitozlatna, tamna narandžasta. Geometrija je poželjna, ali se usredsredite na organske forme. Koriste se prirodni materijali, teksture, drvo i platno.

Sve žive boje koje oslikavaju lepotu Afrike su, zapravo, dozvoljene kao detalji, recimo u vidu jastučića, prekrivača, slika, itd.

U zavisnosti da li ste zagovornik ultra-glamuroznih enterijera, malo grubljeg (sirovijeg) izgleda ili jednostavno žudite za romantikom i lutanjem oličenim kroz safari, možete i svoj dom opremiti na različite načine. Koristite više ukrasa, zlatnih ili metalik detalja, ili se držite crno-belih kombinacija za glamur stil; za rustičniji utisak, pokušajte sa belim zidovima uz mnoštvo prirodnog tekstila i greda; za safari look se potrudite da nađete bele, platnene zavese, prirodne završne površine, i leptir stolice. Takođe, što više jastučića i prekrivača u zemljanim tonovima su dobrodošli.

Slonovi kao motiv su vrlo česti u afrički isnpirisanim enterijerima.

Stilovi afričkog dekora:

– Tradicionalni – koristi se ili stari nameštaj iz trgovačkih zemalja, ili onaj preuzet od autohtonih afričkih naroda. Vrlo često se ovi elementi i mešaju pa se dobija eklekticizam.

– Inspirisan prirodom i afričkim pejzažima.

U ovom enterijeru nećete imati problem da miksujete i slažete stilove – čak štaviše, sve ono što vam se dopada a asocira vas na Afriku, slobodno postavite u svoj prostor.

Budite hrabri i igrajte se!

„I had a farm in Africa at the foot of the Ngong Hills. The Equator runs across these highlands, a hundred miles to the north, and the farm lay at an altitude of over six thousand feet. In the day-time you felt that you had got high up; near to the sun, but the early mornings and evenings were limpid and restful, and the nights were cold. – Karen Blixen“ (Out of Africa, 1985)

„Imala sam farmu u Africi u podnožju brda Ngong. Ekvator prelazi preko ovih visoravni, miljama ka severu, a farma leži na nadmorskoj visini od preko šest hiljada stopa. Preko dana se osećate kao da ste se uzdigli; u blizini sunca, ali su zato rana jutra i večeri bistre i mirne, a noći hladne“. – Karen Bliksen (iz filma “Moja Afrika,” 1985)