U početku behu sto i sofa… a posle open space u stilu rustičnog modernizma

Kada se kaže modernizam, može da se misli na svašta. Ali baš svašta.

Od minimalizma, do organskog modernizma, skandinavskog stila, japandija, itd. Dodatno komplikuje stvar i činjenica da je danas moderni izraz u enterijeru osnova za nadograđivanje nekih složenijih ambijenata.

Tako, na primer, ako neko voli egzotiku i daleke zemlje, imaće naklonosti ka etno stilu. Opet, retko ko će, recimo, afrički stil u svakom detalju inkorporirati u svoj enterijer. Prvo, nije izvodivo nabaviti sve detalje i elemente. Drugo, naći svaki komad nameštaja ili dekora u afričkom stilu bi bila zasigurno i ne baš jeftina investicija. I treće, bez obzira na lični ukus i tendencije, čovek današnjice teži praktičnom.

Iz tih razloga se baš modernizam najlakše kombinuje sa svim ostalim stilovima, pravcima, ideologijama, itd.

Isto je i sa rustičnim modernizmom. To je modernizam koji svoju jednostavnost, ravne linije i transparentnost miksuje sa organskim elementima. Teži se prirodnim materijalima, oblicima i teksturi. Naglasak je na drvetu, kamenu, svedenijem koloritu, vremešnim ili „vintage“ detaljima.

Poneko voli da ubaci već korištene predmete ili komade nameštaja kako bi istakao tu rustičnost. Međutim, najčešće nema potrebe da se odričete modernog nameštaja kako biste stvorili detalje bitne za toplinu enterijera. Čim ubacite drvo na zid ili plafon, ili kožne tepihe, zatim ciglu ili kamen, kao i tapiseriju ili grnčariju, momentalno postižete željeni efekat.

I što je najvažnije, ne morate da vagate koliko određeni komad nameštaja u sebi ima rustičnog procenta kako bi se uklopio u celinu. Ili kako da uz postojeće elemente kreirate svoj stil i date prostoru u kojem boravite lični pečat.

Jer, ne zaboravite – jedno je šta nalažu trendovi i profi dizajneri enterijera, a sasvim je nešto drugo šta vama „leži.“ Mentalno zdravlje i enterijer su tesno povezani.

Hajde da vidimo na praktičnom primeru kako to izgleda.

Step-by-step.

Napomena:

S obzirom da je oblaganje velikih zidnih površina prirodnim materijalima ponekada poprilično skupo, uvek se možete okrenuti tapetama ili imitacijama. Ako ste baš „eko-tip,“ uradite neki deo zida ili omiljeno ćoše u drvetu ili kamenu, za svoju dušu. Nećete dati mnogo novca, a biće vam milo kad god vam pogled padne na tu lepotu.

Hajde sada i da vidimo kako smo to (s)mixovali&matchovali!

Pogled sa ulaza na kuhinju i trpezarijski deo

Trpezarija i dnevna soba

Trpezarija i dnevni boravak (pogled iz kuhinje)

Bife komoda u trpezariji sa malom zidnom policom iznad

Dnevna soba

Kamin kao graničnik između trpezarije i dnevne sobe, a opet spaja oba dela u toplu celinu

Prostor noću

Kuhinjski rustik zid od cigle

Ulazni deo (hodnik)

Plakar u malom hodniku između kupatila i spavaće sobe

Rustični modernizam može da bude više ili manje rustičan. To zavisi bukvalno od vas. Da li ćete stavljati grede na plafon i drvne obloge na zidove, vaš je izbor. U svakom slučaju, određeni nivo povezanosti sa prirodom mora da postoji. Zato ovaj modernizam u svom imenu ima i taj dodatak „rustic.“

Za kraj imam potrebu da napomenem da estetika nikada ne treba da vam bude prioritet u odnosu na praktičnu stranu enterijera. Ako možete, uvek tražite balans između njih. Jer, na kraju, kada se podvuče crta, svaki stan ili kuća je mesto gde će neko da živi. Da li jedna osoba ili čitava porodica. Zbog toga treba voditi računa da ima dovoljno „skladišnog“ prostora – plakara, cipelarnika, čiviluka, polica, komoda, i sl.

Takođe, važno je da prostor „diše“. Šta to znači? Da nameštaj nije zbijen i da može da se prolazi komotno između delova, da se zaobilazi, ali i da se normalno seda/ustaje. Zato kada uređujete ili preuređujete svoj životni prostor, uvek se zapitajte šta vam je prioritet i da li vam nešto odgovara ili ne.

Kako vam se čini ovaj rustični modernizam? Pišite utiske… 🙂