Uzmi boje, nije važno da l’ su tvoje ili moje, već da l’ enterijeru lepo stoje

Sve više kada razmišljam o enterijeru ili radim na nekom projektu, shvatam da se ono najvažnije u prostoru ne tiče nameštaja, dekora ili osvetljenja, već psihologije.

Kada uđete u sobu, razne stvari će diktirati kako se osećate, od toga da li je mračno, prenatrpano stvarima, ili preintenzivnog kolorita. Tek kada se o svim elementima vodi računa, dobija se osećaj prijatnosti, ugodnosti, ali i sigurnosti, što smatram da je negde i najvažniji osećaj u enterijeru.

Otvorite vrata, zakoračite i osmotrite. Paf! Zapljusnuće vas najpre boja. Prijatna ili ona, kako ja volim da je zovem, prenaporna. Stvarno ima boja i kombinacija od kojim mi pripadne muka. Baš kao i od preslatkastih parfema. Uvek kada je prostor ili vazduh prezasićen samo jednom komponentom, nećete se osećati dobro.

E, zato je taj balans toliko bitan u enterijeru. A boja je posebna priča.

Mnogi imaju svoju omiljenu boju. Na primer, ljubičastu, narandžastu ili plavu. I pošto je vole, misle da ako čitav stan oboje u nju, biće im lepo. Međutim, iznenade se kada uđu u takav prostor i uopšte im ne bude lepo. Naprotiv, počinju da se osećaju kao da se guše.

Otkriću vam tajnu: guši vas vaša omiljena boja.

Zašto? Ako je toliko volite, ima li logike da vam toliko ne prija?

Ima, jer su naše omiljene boje najčešće iz palete hladnih ili toplih boja, a one su sve veoma intenzivne. Retko ko će reći da mu je omiljena boja bela ili bež. Istina, ima i takvih, ali su u manjini. Recimo, moja omiljena je siva, i volim je u svim tonovima i nijansama, ali volim i da je razbijem još nekom bojom.).

Oku i duši ne prija previše bilo čega. Da, na kraće staze, ali ako ste stalno u zelenom enterijeru ili narandžastoj dnevnoj sobi, posle nekog vremena će vas verovatno početi da boli glava, hvata nervoza, drma razdražljivost…

Zato se te omiljene, jače boje, zovu akcentne. I u enterijer se unose u manjim količinama. Tako da vam ka njima skreće oko kada ih se zaželite. Umesto opcije da gde god da pogledate budete zaslepljeni jarkim bojama.

Eto, tako se iz čitave ove priče iskristalisalo prvo pravilo kojeg zovu i najstarijim:

Pravilo 60-30-10

Procentualno, 60 posto bi u vašoj sobi trebalo da dominira neutralna boja (bela, bež, svetlosiva, boja peska, i sl.). To znači da ćete zidove okrečiti u toj boji ili postaviti tapete tog kolorita.

Drugi broj predstavlja 30 posto sekundarne boje (veći komadi nameštaja, poput komoda, plakara, skladišnih prostora, većih sofa, itd.), a 10 posto su, zapravo, one akcentne ili vaše omiljene boje koje smo gore pominjali (manji nameštaj i dekor).

Naravno, pravila su tu da se krše. Recimo, neko voli da mu zid bude centralna tačka u enterijeru (focal point) i jednostavno želi da ga istakne nekom jačom bojom. To je skroz u redu, isto kao i kada se u kuhinji usklađuje boja zida sa bojom poda, ili kuhinjskih ormarića. Često se u kuhinjama koje imaju šank ili bar gornja ploča radi u boji zidova ili ormarića. U tom slučaju bi i ostale ploče trebalo da su u istoj boji i materijalu.

Šta je sekundarna boja koja čini 30 procenata?

Ovde je najvažnije upamtiti da ona treba da je slična dominantnoj boji – ona je negde između smelog i neutralnog.

Na primer, ako je vaša soba bela ili krem, svetloplava, zelena ili žuta su uvek dobar izbor kao sekundarna boja. I najčešće se koriste za manje komade nameštaja ili tepihe i prostirke.

Sekundarna boja, zapravo, stvara dubinu i interesovanje za dekor.

Akcenat od samo 10 posto omiljene boje – nije li premalo?

Skoro sam čula za aforizam – otrov se čuva u malim flašicama, ali i eliksir mladosti, i baš me je i nasmejao i oduševio. I sjajno se uklapa u ovu priču o malim kapima stilskog eliksira u vašoj sobi.

Ako malo preterate pa odete na 15 ili 20 procenata (što, priznaćete, nije previše i dalje), možete da stvorite otrov sami sebima. Jer, verovali ili ne, u enterijeru je sve u detaljima.

Naizgled se čini nevažnim hoće li ta barska stolica imati narandžasti tapacirung i drvene noge, ili crni mebl štof sa hromiranim nogarima. Ali to je nevažno samo na prvi pogled.

Dizajn enterijera je vizuelna umetnost. I baš zbog toga je balans između neutralnog i vrištećeg veoma bitan i poželjan.

A koje su to boje koje najbolje funkcionišu u tih 10 procenata, a pri tome zauzimaju mali deo sobe, i daju vam prostora da dišete zahvaljujući koloritnom ekvilibrijumu?

Na primer, limunžuta, narandžasta, crvena, zelena, plava, ljubičasta. Jastučići, ćebad, slika na zidu, komad vaze ili grnčarije mogu biti u tim bojama. Ako volite zavese u jačim bojama, vodite računa o ovom koraku, s obzirom da je draperija najčešće poveći komad, iako je dekor u pitanju. Nekako je iskustvo pokazalo da su draperije najefektnije kada su neutralne. Naravno, druga je priča u dečjoj sobi, tu se možete igrati do mile volje.

Točak boja i analogne i komplementarne boje

Ko nije čuo za čuveni krug boja? Još smo se u osnovnoj školi baktali osnovnim i sekundarnim bojama, tercijarnim, pa toplim i hladnim… ko bi mislio da će nam danas svo to znanje (neko pomalo i zaboravljeno) danas dobro doći. I to za prostor u kom boravimo!

Pravilo 60-30-10 možete primeniti na analogne i komplementarne boje, odnosno na one jedne pored drugih na točku (analogne) i jedne nasuprot drugih na krugu boja (komplementarne).

Šta to znači u praksi?

Recimo, kada birate analogne boje i odlučite se za zelenu, odnos će biti ovakav:

Zelena 60%, žuto-zelena 30% i žuta 10%.

Ako želite da vam glavna boja bude plavo-zelena, videćete na krugu boja da su pored nje plava i plavo-ljubičasta, te će odnos biti: 60% plavo-zelene, 30% plave i plavo-ljubičaste 10%.

Vidi se na točku boja da sve ove boje imaju i svoje podnijanse. Vi možete slobodno izabrati 3 boje jednu pored druge iz spoljnjeg kruga, a onda ako želite nijanse i tonove, pozabavite se i unutrašnjim krugom.

Ako ste tip koji voli malo dramatičnije odnose, onda ćete najverovatnije odabrati komplementarne boje, a koje se nalaze jedna naspram druge na točku.

Na primer, plava i narandžasta. Akcentna boju u ovoj kombinaciji birajte crnu ili belu.

Žuta i ljubičasta, akcentna: bela ili braon.

Crvena i zelena, akcentna: zlatna ili srebrna.

Zanimljivi sajtovi i aplikacije na temu boja

1. Adobe Color – https://color.adobe.com/create/color-wheel

Adobe Color je besplatna veb usluga koju svako može da koristi. Dakle, svako može da otvori prozor veb pretraživača, da ode na color.adobe.com, a zatim da počne da se igra sa svim ovim sjajnim alatkama za kreiranje tema u boji.

2. ColorSnap aplikacija – https://www.sherwin-williams.com/content/colorsnap

Želeli biste da promenite zid u sobi, ali niste sigurni kako bi izgledao? Ili, dopada vam se jedna boja sa novog prekrivača, ali ne znate ni kako se zove, ni kako da je nađete, ni kako bi izgledala na zidu vašeg kupatila? Ništa zato. Ova aplikacija će vam sve to omogućiti, ali I još mnogo toga.

3. TapPainter aplikacija – https://apprecs.com/ios/835306599/tappainter

TapPainter vam omogućava da vizuelizujete unutrašnje prostore u novim bojama u odnosu na uslove prirodnog osvetljenja. Analizira promenu unutrašnjeg osvetljenja, čuva je i prilagođava osvetljenost boje na osnovu osvetljenja prostorije u okviru slike.

A ako želite još malo više informacija o tome na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom slaganja boja u enterijeru, i koje su to zanimljive aplikacije koje će vam olakšati život u svakodnevici, bacite pogled na moj e-book – priručnik MIX MATCH od poda do plafona ili: Šta s čim ide u enterijeru?