13 načina kako da malu sobu učinite većom bez mnogo novca

Svi smo nekada poželeli veću dnevnu sobu ili kuhinju. Dečja soba, ma koliko god imali dece, uvek bi mogla da bude i šira i viša. Ako se do sada niste ozbiljnije pozabavili ovim pitanjem, a redovno vam se dešava da kukate kako nemate dovoljno prostora, onda je krajnje vreme da se upoznate sa mogućim načinima kako da skučeni prostor učinite dovoljno velikim. Bez mnogo ulaganja, bez majstora i da vas finalni ishod učini srećnim.

Verovatno ste čuli sve one priče u vezi sa ogledalom u prostoriji (da, ono zaista čini mali prostor većim, jer daje utisak dubine prostora, posebno ako se u njemu reflektuje prozor) i savete oko krečenja zidova u svetlije tonove, ali, nekako, iako ste se i sami potrudili da „doakate“ svom malom, ali slatkom ambijentu uz pomoć ovih caka, i dalje nemate mogućnost da dišete punim plućima.

Ništa se ne brinite, postoji dosta tih tzv. tips&tricks koji će u vama proizvesti onaj ključni AHA momenat, ali što je još bitnije – vaš prostor iz kategorije „nije loš“ pretvoriće u „savršen, baš po mojoj meri.“

1. Uklonite višak nameštaja

Činjenica je da vam u maloj dnevnoj sobi nije potrebna dvodelna ugaona garnitura, dve fotelje, tri stočića, komoda, kamin… slobodno nastavite nabrajanje. Ako malo vratite film i prisetite se svih onih otmenih i glamuroznih dnevnih soba kojima se divite sa Pinteresta, vrlo lako i brzo ćete zaključiti kako su sve one, bez obzira na stil i kolorit, jedinstvene u jednoj stvari – mera u svemu, pa tako i u broju komada nameštaja. Potrebno je samo da definišete šta vam je stvarno neophodno u jednoj prostoriji i odmah će vam biti jasno šta bi trebalo skloniti, a šta ostaviti.

Tako dolazimo do sledećeg korisnog saveta, a koji se logično nadovezuje na ovaj, a to je:

2. Birajte krupnije komade nameštaja na nogicama

Možda će vam se učiniti čudnim – veliki nameštaj u malom prostoru, međutim kad razmislite malo bolje, minijaturna sofa, mini bar, stočić na koji jedva stane jedna čaša i nekoliko polica kao iz kuće sedam patuljaka, definitivno ne predstavljaju stvari koje će već u startu malu sobu učiniti vizuelno većom. To dodatno insistiranje na usitnjavanju i gomilanju mnogo malih komada, samo će mali ambijent učinit još rascepkanijim i haotičnijim. I sve će vas još više nervirati. Birajte lepe, velike komade nameštaja, preko kojih će pogled kliziti, ali i ispod njih. Šta to znači? Nameštaj sa nogarima ostavlja prostor ispod sebe slobodnim, stvara iluziju lakoće i postojanja više mesta na podu.

3. Jedan veliki tepih umesto više malih

Izaberite lep, veliki tepih koji će prekriti skoro čitavu površinu poda. Pored nameštaja sa nogicama i ogledalima, ovaj detalj u enterijeru će sobu učiniti većom nego što u stvari jeste.

4. Boja tepiha je takođe bitna

Neutralne boje, poput bež, boje slonovače, sive i prljavobele učiniće svaku sobu vizuelno prostranijom. Ili isprobajte tepih u hladnom tonu, poput plave. Toplije boje, poput žute ili narandžaste, pružiće vašem ambijentu željenu toplinu, ali znajte da uz tople boje prostori izgledaju manji.

5. Koristite jednu vrstu podne obloge kroz čitav prostor

Naravno, ovo nikako nije pod moranje, samo ako je izvodljivo. Ako nije moguće da bude isti materijal, pokušajte sa istom bojom. Ako je vaš prostor iseckan na više različitih vrsta podova (materijal, šara, boja), onda će i sama celina delovati iscepkanija i nejedinstvena. Posebno ako je u pitanju koncept otvorenog prostora (npr. spojena kuhinja i trpezarija sa dnevnom sobom).

6. Stočići u dnevnoj sobi

Jedan od trikova koji će pomoći da vaša dnevna soba izgleda komotnije jeste opremanje enterijera staklenim (providnim) stočićima. Transparentni su i ne zauzimaju mnogo mesta vizuelno. Takođe, u trpezariji ili za barom plastične stolice će učiniti isti efekat.

7. Vertikalno je poželjno

Ne samo kada su u pitanju vertikalne šare na tapetama ili linije (koje će učiniti sobu višom), već i sama površina zida može da posluži kao odlična površina za isticanje vertikalnosti, a samim tim će i oči prirodno kliziti ka gore. Na primer, iskoristite visinu zida u maloj dnevnoj sobi da okačite TV, iznad okačite zidne police ili fotografije (kao galeriju) i potrudite se da pogled klizi po ovoj površini spontano. To će stvoriti iluziju visine i većeg prostora, što je takođe i deo priče o naglašenom zidu (an accent wall). Ako želite da naglasite jednu, određenu površinu zida u prostoru, uvek se možete okrenuti ka velikoj umetničkoj slici. Osim što je zanimljiva i privlači pažnju, daće i karakter čitavoj sobi.

8. Obratite pažnju na prozore

Ako je moguće, poželjno je da prozori budu centralna tačka (focal point) u prostoriji. Naglašeni, veliki, preko čitavog zida, uvek su sjajan „pogled u svet“ i napolje, te samim tim otvaraju prostor ka spoljnjem svetu. Ukoliko vam je u sobi tamno, potrudite se da imate prozirne i lagane zavese koje će propuštati maksimalnu količinu svetlosti. Opet, vodite računa kako kačite zavese na prozore, pošto ovaj detalj ima ogroman uticaj na celokupan izgled prostorije. Trik je da ih okačite više iznad gornje ivice prozora, ka tavanici. Tako se čitava površina zida, kao i prozora, izdužuje, i vizuelno se dobija na prostoru i širini.

9. Boja zidova za raspoloženje, ali i proširenje

Kao što je to bio slučaj sa tepihom, upotreba svetlijih nijansi i tonova za zidove sobe, učiniće je većom, ali i svetlijom, radosnijom. Takođe, ako možete (i ako vam se to dopada), neka završni sloj boje bude sjajan, a ne mat.

10. Samo prirodno osvetljenje nije dovoljno

Iako je najzdravije i najprirodnije osvetljenje koje nam dolazi u enterijer sa prozora ili terase, često se u unutrašnjosti moraju ubaciti dodatni izvori svetlosti. Posebno ako vam je soba mračnija, jer nemate dovoljno prozora, ili su malih dimenzija. Zidne, podne i stone lampe su uvek sjajno rešenje. Ako se odlučite za žuto osvetljenje, ono će dati mekoću čitavom prostoru, ali ako težite da povećate sobu, onda je belo, kristalno jasno svetlo jedini pravi izbor.

11. Ugradni plakari i police

Svako ko se susreo sa manjkom prostora, zna kakvo su blago ove ugradne „ostave“ koje zauzimaju manju podnu površinu od bilo kog nameštaja u sobi. I, svakako, manju prostoriju čine većom.

12. Klupe nisu samo za parkove

Elegantna ili rustična, bela ili tamna, klupa je idealan detalj u trpezariji. Pripojena uz zid, zauzima mnogo manje mesta nego klasična stolica, a daje više prostora za sedenje na njoj. Takođe, ako se odlučite za klupu, uvek ćete sto moći privući bliže njoj i tako dobiti više mesta u preostalom delu sobe.

13. Poslednje, ali ne i najmanje važno – urednost se održava jedino kada svaka stvar ima svoje mesto

Ako volite otvorene police, to je sjajno. Međutim, vodite računa o organizaciji prostora kao i njegovoj urednosti. Čak i najmanji nered će malu sobu učiniti još manjom. Zato se pobrinite da imate dovoljno skladišnog prostora u vidu ostave, plakara, taburea sa spremištem, plakara od poda do plafona, koji će vam biti najdraži prijatelji kada očekujete goste u „pet do dvanaest“ ili u slučaju kada nemate mnogo vremena za detaljno spremanje.

14. Dodatne sugestije za ogledala i nameštaj

Ako uklopite boju nameštaja sa zidovima (bela, bež, siva), dodatno ćete pojačati utisak širine prostora, jer pogled lagano klizi preko svih elemenata kao jedne, homogene celine.

Što se tiče ogledala, vodite računa kada ga postavljate, šta će se reflektovati u njemu. Postoji li prozor prekoputa njega, tim bolje. Međutim, neće biti tragedija ni ako ga nema. Samo se pobrinite da se nešto lepo ogleda u njemu – neka lepa slika, na primer.

(Image credits: https://www.pinterest.com/)