KAKO SPOJITI LEPO I KORISNO U ENTERIJERU?
Praktični, slatki i udobni ćoškovi u domu
Kuhinja
Iako je još 1802. godine nemački pronalazač Frederik Albert Vinson prvi put u istoriji spremio hranu skuvanu na gasu, trebalo je da prođe skoro čitavo stoleće dok se električni šporet nije pojavio 1890. Ljudima je kroz istoriju očigledno trebalo dosta vremena da prekinu sa upotrebom prvo uglja prilikom spremanja hrane kako bi prešli na gas (u Americi tek 1860), odnosno na struju. Srećom, danas je struja nešto što nam se podrazumeva, i to ne samo u kuhinji, već u svakom objektu u kom boravimo.
Kada malo bolje razmislim, kuhinja je mnogo više od prostorije u domu. Ako pitate svoje poznanike ili prijatelje, većina će vam reći da ih kuhinja asocira na lepe stvari – detinjstvo, majku za šporetom, praznike koje su proslavljali sa porodicom, kulinarske poslastice… „Everything happens in the kitchen. Life happens in the kitchen.“ (Andrew Zimmern) Ili: „Good kitchens are not about size; they are about ergonomics and light.“ (Nigel Slater), na šta se nadovezuje „If you can organize your kitchen, you can organize your life.“ (Louis Parrish).
Svaki citat bolji od prethodnog. I toliko istine u svakom! A ljudi su se potrudili da shvate suštinu ovog skoro svetog mesta u kući. Suština nekog prostora se može shvatiti jedino ako se shvati namena istog. To znači, ako koristite pravilno taj prostor, uvidećete šta vam je neophodno kako biste dobro funkcionisali u istom.
Tu dolazimo do ključnog momenta – nisu sve kuhinje iste, iako se u svima sprema hrana, kuva, peče, dinsta, secka… Nije isto ako imate malu kuhinju sa malo radne površine pa je neophodno sve uvek da bude cakum-pakum kako biste mogli nesmetano da se krećete i sve da stoji na svom mestu kako biste u svakom trenutku znali gde vam se šta nalazi od posuđa i pribora.
Nije isto ako imate veliku, deluks kuhinju sa ogromnim šankom koji je ujedno i radna površina, ali i mesto za odlaganje. Opet, i pitanje ukućana igra veliku ulogu. Koliko je ljudi koji borave u stambenom objektu, kako koriste kuhinju, da li jedu na brzinu, ili sa uživanjem? Da li jedu napolju, a kuhinju koriste tek povremeno? Da li ima male dece ili slabije pokretnih/nepokretnih osoba?
Svaka kuhinja je priča za sebe. Baš kao i svaka prostorija u domu. Možda se vama užasno dopada kuhinja Dženifer Aniston, na primer, jer je prostrana, u bojama koje vam prijaju, lepo organizovana… ali, ta kuhinja je prilagođena njoj i samo njenim potrebama. I eventualno za potrebe većih druženja ili organizovanja žurki. Pitanje je, zapravo, koliko često Dženifer Aniston koristi svoju kuhinju da bi spremila ručak, ili skuvala sebi kafu? Ili pak i pravila žurke u kući?
Opet, svako od nas je specifična individua, koja ima svoju estetiku, ali i praktičnu stranu. I neko voli da je sve pod konac, i da ima svoje mesto, da je sakriveno, i da nije vidljivo. A neko drugi voli da mu je sve nadohvat ruke i da čaše, šolje, tanjiri, začini budu izloženi, jer smatra da baš to daje šmek pravoj kuhinji.
I tako dolazimo do suštine ovog newsletter serijala o spajanju lepog i korisnog. I kako je to, uistinu i moguće. I o čemu bi sve trebalo voditi računa kada redizajnirate svoju kuhinju. Ključna stvar je da prostor bude po vašoj meri/meri ukućana. Da bude prijatan. Ali i da se stilski uklapa u ostatak enterijera. Jer, ako vam je čitav dom minimalistički uređen, kuhinja u kojoj ima gomila stvari i koja pati od sindroma horror vacui, prosto će delovati kao da je neki uljez u čitavom ambijentu.
Primeri praktičnih, a lepih kuhinja/delova kuhinja:
Moderno, elegantno i prostrano
Moderno, elegantno, i sve ima svoje mesto. Ko nije poželeo da ima veliku kuhinju, pa makar na 2 dana? Ćisto da oseti kako je to, kad možeš da se razmašeš, kada ne moraš da razmišljaš da li je potrebno najpre da skloniš sve sudove, pa tek onda da se prihvatiš spremanja pite.
Šta je sjajno kod ovakvih kuhinja?
To što se može eksperimentisati i biti luckast kada je dizajn u pitanju. Zakrivljeni šank koji se proteže čitavom dužinom kuhinjskog dela sa nekoliko delova predviđenih za sedenje i obedovanje, uz skladišni prostor, i plus radna površina.
Ovakve modernističke kuhinje su idealne za enterijer koji je čitav u sličnom maniru sa akcentom da nema previše stvari koje su vidljive, jer svaka ima predviđeno mesto na koje se odlaže. Nećete pogrešiti ni ako je vaš ambijent malko rustičan, pa mu date oduška ovakvim šankom. Elegantno, jednostavno, a dinamično.
Moderna praktična kuhinja sa velikim skladišnim prostorom
Drvo i mermer su zaštitni znak ovog šanka, super funkcionalnog. Čitavo ostrvo/šank je kao kuhinja za sebe. Jer, ima grejnu ploču, sudoperu, radnu površinu, i ogroman deo ispod za odlaganje svega – od sudova, preko escajga, krpa, stonjaka. U produžetku je predviđen i deo sa stolicama. Sve u svemu, u kuhinji ovog tipa se ne morate baviti rasporedom na zidovima. Ali treba voditi računa o aspiratoru iznad šporeta, kao i o mestu za frižider, mikrotalasnu, rernu i mašinu za pranje sudova.
Minimalizam pleni svojom svedenošću, jednostavnošću i velikim površinama
Liči pomalo na neku svemirsku letelicu… ali je sve kompaktno, a praktično
Čas ih vidiš, čas ih ne vidiš…
Minimalizam je idealan za manje prostore
Šta je kod minimalističkih kuhinja tako privlačno?
To što, zapravo, uopšte ne deluju kao kuhinje. Barem ne na prvi pogled. Posebno ne one prostrane. Deluje da je kod njih sve zamišljeno kao igra. Može da se podiže, spušta, uvlači, izvlači, ne vidi, a po potrebi i da bude uočljivo.
Najvažnija stvar kod minimalizma, pa i kuhinja tog tipa jeste…
…da je manje više. Ovde ne postoji strah od praznog prostora. Negativan prostor je čak vrlo poželjan. Ali imajte na umu da se minimalizam zalaže za jedno – estetika nikada ne ide na uštrb praktičnosti.
Biofilija ili ljubav prema životu u kuhinji se ogleda u zelenilu
Uneti prirodu u životni prostor je sjajno. Biljke oplemenjuju ambijent, zdrave su, i u ljudima stvaraju hormone sreće. Ovo je primer kuhinje gde je ostrvski deo i šank organizovan tako da pored praktičnog dela za rad i obedovanje, ima i deo sa živim, stalnim cvećem. Sjajno je što ovde možete gajiti i začinske biljke koje su vam nadohvat ruke prilikom spremanja hrane. Kao što se vidi na ostatku enterijera, police su iskorišćene kako za skladišni prostor, tako i za druge biljke u saksijama, odnosno voće i povrće u korpama.
Ako imate dovoljno prostora, uvek se možete opredeliti i za koncept živih zidova, odnosno zidova prekrivenih biljkama/puzavicama/cvećem.
Odlično iskorišćen prostor
Liči na neku kuhinju iz bajke, ili na ćošak koji vraća u detinjstvo
Spoj naizgled nespojivog – velikog drvenog ostrva sa kristalnim lusterima – stvara odličan efekat
Toplina, nonšalantnost, spoj praktičnog i lepog sa elementima udobnog ili šika, uz osećanja vraćanja u prošlost, u neka vremena gde smo deca, umazana džemom od šljiva ili domaćim ajvarom.
Poveći komadi nameštaja, reklo bi se – solidni, najčešće od prirodnih materijala, sa detaljima koji privlače pažnju – otvorene police sa lepim komadima posuđa, lepo obrađeni frontovi donjih komoda, ogromna ostrva po sredini kuhinja koja imaju skladišni deo otvorenog tipa. Praktičnost i personalizovan ambijent je nešto na čemu se ovde insistira.
Rustično i tradicionalno vrlo često jako lepo izgleda kao deo nekog drugog stila, na primer, modernizma. U tom slučaju, treba birati neki poveći komad nameštaja kao focal point prostorije, kao što je u ovom slučaju ostrvo, ili lepi starinski kredenac, ili nesvakidašnja radna površina koja se po potrebi izvlači iz donjeg kabineta.
Čuveni skandinavski hygge koncept ovde dolazi do izražaja
Sličan utisak se stvara i kod kuhinja u svetlijim stilovima, koji preferiraju svetlo drvo i svetlije tonove, kao što su Scandifornian i Boho. Beli kabineti sa kombinacijom drveta, pletenih korpi kao detalja, krpara i prostirki su elementi koji neminovno stvaraju utisak opuštenosti, poverenja i želje da se ne izlazi iz kuhinje (ako je to negde moguće, onda je to ovde). Ovakve kuhinje često imaju i delove koji služe za opuštanje i razbibrigu – na primer neki otoman u ćošku sa knjigama. Zamislite, čekate da se skrčka paprikaš ili pasulj, čitajući svoje omiljeno štivo i pijuckate kafu. Naravno, dobra ventilacija i veliki prozori su preduslov za opuštajuće aktivnosti.
Ko ne bi poželeo ovakav plakar u kuhinji?
Praktično rešenje ugaonog elementa
I korisno i dekorativno
I male kuhinje mogu da imaju lepo rešen prostor za odlaganje
Zanimljivo…
Prostora za odlaganje nikad dosta. Čini mi se da je podjednako bitan kako u malim prostorima, tako i u većim. Jedino je pitanje kod manjih kako uklopiti sve skupa – dovoljno prostora za život uz dovoljno prostora za odlaganje stvari? U takvim situacijama pravilo je da nema pravila kada se radi o odlaganju. Jedino je važno da taj prostor ne remeti svakodnevne aktivnosti ukućana. Znači, svaki prostor je iskoristiv, bilo u vidu otvorenih polica, ugaonog rešenja unutrašnjeg kabineta, vertikalnog skladišta koje je ujedno i dekoracija…
Da ne dužim, mislim da gornje fotografije u nastavku govore više od reči… 🙂
Kako se vama čine ove kuhinje? Da li biste nešto od predstavljenog primenili kod sebe? 🙂 Baš bih volela da čujem vaše komentare…
(Fotografije preuzete sa Pinteresta)
Leave a Reply